blogg

Hvordan bli god i T-matte - 5 enkle tips!

Matematikk 1T er for mange det første møtet med mer kompleks og abstrakt matte, og kan dermed føles utfordrende. Her er 5 enkle tips for å mestre faget!

Matematikk 1T - faget som introduserer kompleks og abstrakt matematikk på en måte man ikke er vandt med fra tidligere. Kanskje jobber du mot en tentamen eller eksamen og trenger tips til hvordan du kan mestre faget bedre? Eller kanskje har du akkurat startet å lære faget som privatist eller i 1. klasse på videregående. Uansett hvilken situasjon du er i; du har kommet til rett sted! Vi i Realfagshjelpen har spurt våre lærere om deres beste tips for å mestre t-matte, og samlet det til 5 konkrete punkter du kan følge for å oppnå målet ditt!

1. Forstå konseptene

I T-matte er det mange nye formler, og mange fokuserer kanskje kun på å pugge disse for å klare oppgavene. Dette er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste! Ved å heller fokusere på hva det faktisk er du gjør når du bruker formlene - altså forstå konseptene - vil du være mye bedre rustet til å takle enhver oppgave som kan komme på neste prøve, tentamen eller eksamen. Ettersom mange temaer bygger på hverandre i 1T, vil du også stille bedre forberedt til å forstå nye konsepter når de blir introdusert. Så hva er en god fremgangsmåte for å forstå konseptene? Les videre!

2. Bruk internett

Det er ikke alltid like lett å forstå det som står i en mattebok. Nettsteder som youtube har mange gode videoer på eksempeloppgaver og forklaring av konsepter. Finn videoer eller visualiseringer av de temaene du sliter med. Når du har forstått konseptet, er det lettere å løse oppgaver!

Bruk av AI, som for eksempel ChatGPT, kan også være svært nyttig dersom noe er vanskelig å forstå. Men vær kritisk! GPTer du finner på internett er ikke spesialtrent på læreplanen i Matematikk 1T, så de vil ikke alltid komme med 100% riktige svar.

3. Jobb med andre

Å jobbe sammen med andre har mange fordeler. I T-matte, hvor mange av temaene kan virke abstrakte og vanskelige å forstå, er det stor verdi i å kune diskutere stoffet med noen andre. Dette tilbyr ulike perspektiver, som videre kan føre til økt forståelse. Du kan også teste deg selv ved å prøve å forklare noe til noen andre. Har du problemer med å ordlegge deg eller svare på oppfølgingsspørsmål, er det sannsynligvis rom for å lære seg stoffet enda bedre.

En annen fordel med å jobbe med andre, er at det gir deg muligheten til å prøve å lære bort. Bildet under viser læringspyramiden, utviklet etter mange år med forsking. Den forteller oss blant annet at du vil huske i gjennomsnitt 90% av det du lærer bort til andre, og at aktive læringsmetoder er langt mer effektive enn passive. Med andre ord; jobb sammen!

Læringspyramiden, hentet fra: https://time.ly/no/blog/l%C3%A6ringspyramiden-forklart-for-oppl%C3%A6ringstilbydere/

4. Gjør oppgaver

En annen konklusjon vi kan trekke fra læringspyramiden er at det fungerer å praktisere det man ønsker å lære seg. I matematikken, og alle andre realfag, vil dette si at vi er nødt til å gjøre oppgaver. I realfag er det mengdetrening og repetisjon som fungerer - du blir god på det du øver på mange ganger! Om du ikke får til en oppgave første gang du prøver, prøv på nytt til du får det til. Og hvis det er noe du virkelig sliter med, ikke nøl med å spørre noen om hjelp!

Når du øver mot tentamen eller eksamen og ikke har så god tid, hvordan kan du bruke den tiden du har best mulig? Gjør gamle eksamensoppgaver! Hva slags type oppgaver man får endrer seg sjeldent mye på heldagsprøver i mattefag. Derfor er det ekstremt verdifullt å se på tidligere eksamener - det er også slik de fleste sivilingeniørstudenter forbereder seg til vanskelige matematikkeksamener. Her finner du eksamener du kan øve på i T-matte.

5. Spør om hjelp

Aldri vær redd for å stille spørsmål, enten det er til læreren din, en medelev, på en online plattform, eller til Google. Å klargjøre tvil er viktig for læring og forståelse, samtidig som å være nysgjerrig på ting du ikke forstår er nødvendig for å tilegne deg ny kunnskap.

Avsluttende tanker

Matematikk 1T kan være et utfordrende fag. Likevel har vi i Realfagshjelpen troen på at alle kan mestre det med riktig innstilling. En god start er å følge de fem tipsene i dette innlegget. Husk alltid at Realfagshjelpen og de beste realfagsstudentene i Norge alltid er her for å hjelpe deg på veien. Lykke til med T-matten, vi har troen på deg!

anbefalinger

Utvalgte lesetips!

Lyst til å lære mer? Sjekk ut anbefalte artikler nedenfor!